Er du fersk som jobbsøker, eller har du bare gått ut litt på dato?

Torill Lehre

Autorisert jurist / daglig leder

torill.lehre@adisor.no - 406 07 546

Jobbsøk

Det å være arbeidssøker kan være en tung og krevende prosess. Flere av oss har vært der og kjent på håpløsheten.

 1. Føler deg «utenfor».
 2. Har økonomiske forpliktelser som puster deg i nakken.
 3. Du sover bare halve natten.
 4. I tillegg føles det som om du har NAV «hengende over deg» hele tiden med krav.
 5. Vilkårene for å få dagpenger virker urimelige, og du forstår ikke poenget med aktivitetsplikten som innebærer dobbeltarbeid med å oppdatere aktivitetsplanen, og ha samtaler med din veileder.

Så finner du den stillingsannonsen. Du er helt sikker på at den er skrevet med tanke på deg. Du blir ivrig og igjen fylt av håp og iver. Du vil skrive søknad med en gang. Du vil være rask, for å være sikker på å bli oppfattet som godt over gjennomsnittet interessert. Du har skrevet så mange søknader allerede, og regner med at du kan bruke en av de du har skrevet, med få justeringer.

Her er noen tips til deg som skal søke på en stilling:

 1. En stillingsannonse er aldri (kanskje med meget få unntak) skrevet «for deg». Arbeidsgiver som legger ut ledig stilling, er alltid interessert i å få den aller beste arbeidstakeren. Det finnes som regel mange søkere som vil være bedre egnet for stillingen enn deg.
 2. Skriv aldri søknaden med en gang. Finn ut om du kjenner noen som vet noe om stillingen og om arbeidsgiveren. Les deg opp på historien til bedriften og hva de ansatte sier.
 3. Les stillingsannonsen flere ganger. Plukk den fra hverandre. Det vil ofte være noe du kan lese mellom linjene. Det hender også at det er innhold i annonsen som kan vise seg å være ren markedsføring. Snakk med noen som virkelig kan å lese stillingsannonser.
 4. Når du har lest og forstått nesten alt i stillingsannonsen, lager du deg notat.
  - Hvilke tanker gjør du deg om jobben?
  - Har du fortsatt like sterkt ønske om å få jobben?
  - Det er nå tid for å lage gode spørsmål. Spørre noen med lang erfaring.
  -
  Øv deg på å stille spørsmålene før du kontakter arbeidsgiver.
 5. Når du skal snakke med fremtidig arbeidsgiver er det viktig at du sitter godt, er komfortabel, og trygg på deg selv. Vær blid, men ikke overdriv. Noter svarene, og kommenter gjerne med oppfølgingsspørsmål. Husk at dette er første anledning du har til å markedsføre deg selv. Om du putter inn et spørsmål som angår din egen erfaring, så er det bare et pluss. Avslutt samtalen på en god måte, og nevn gjerne at du nå er enda mer sikker på at dette er stillingen for deg.

Vær oppmerksom på at det kan være mange som ringer om stillingen. Ofte har kontaktpersonen dårlig tid, og ønsker mest av alt å ikke bruke alt for mye tid på å snakke med deg.

Kjenner du deg igjen i noe av dette? Trenger du litt ekstra dytt i noen av prosessene? Vi er klare til å bistå nettopp deg, der du er i prosessen, akkurat nå.

Kontakt oss

Kontakt oss

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, chat eller benytt skjemaet til høyre.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, epost eller chat.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Takk for din henvendelse.

Vi vil ta kontakt med deg så snart som mulig!
Noe gikk galt. Ring oss eller send en epost til kontakt@adisor.no
This is some text inside of a div block.