Hvordan vil du at arven etter deg skal fordeles?

Torill Lehre

Autorisert jurist / daglig leder

torill.lehre@adisor.no - 406 07 546

Hva er et testament?

Arveloven har regler om hvordan arven etter deg skal fordeles. Dersom du ikke har andre ønsker for arven etter deg enn det loven oppstiller, så trenger du ikke sette opp testament. I motsatt fall bør du sikre at dine ønsker blir nedfelt i et dokument, som kalles testament.

Dine ønsker

I dette testamentet kan du føre opp dine egne ønsker om hvordan fordelingen skal gjennomføres etter din død. (dødsdisposisjon) I motsetning til dødsdisposisjon som får realitet først etter din død, så kjennetegnes en livsdisposisjon av at den gjennomføres mens du lever. Som utgangspunkt så bestemmer du selv over det du eier mens du er i livet, (livsdisposisjoner), mens dødsdisposisjoner begrenses noe av arvelovens bestemmelser.

Her skal vi ikke gå innpå disse reglene. Her redegjøres i grove trekk det som har med opprettelse av testament å gjøre.

Hvorfor testament?

Det er ingen ting som skaper mer strid og splitting mellom mennesker enn mulig tilgang til penger, og da spesielt fordeling av arv. Du som arvelater kan bidra til å gjøre splid og uenigheter etter din bortgang mindre, mens du ennå lever. Alt som er nedfelt i et gyldig testament, er ofte enklere å forholde seg til.

Du kan også velge å informere, eller drøfte med dine arvinger hvordan du har tenkt at fordelingen bør være. I tillegg kan du gi informasjon om at du ønsker å donere til for eksempel en veldedig organisasjon, eller noe annet du brenner for. Da er dine etterkommere forberedt på at en slik gave kan bli gitt.

Formkrav, hva skal testamentet inneholde:

Det er vanlig overskriften er TESTAMENT, og dokumentet bør dateres.

Arveloven § 42 oppstiller videre krav til hvordan et testament skal stilles opp.

- Det må være skriftlig

- Du som arvelater må skrive under på dokumentet

- To vitner må være vitne til at det er du som skriver under dokumentet. Minst ett av disse vitnene må være til stede når du skriver under.

- Vitnene må vite at dokumentet er et testament.

- Vitnene skal skrive under på dokumentet mens du som arvelater er til stede.

- Vitnene må være myndige, habile og i en tilstand som gjør dem i stand til å signere. Jf. § 41 annet ledd.

Vi kan bistå med råd om, og eventuelt sette opp ditt testament. Trenger du som arving bistand til å tolke et testament, bistår vi også med det.

Kontakt oss

Kontakt oss

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, chat eller benytt skjemaet til høyre.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, epost eller chat.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Takk for din henvendelse.

Vi vil ta kontakt med deg så snart som mulig!
Noe gikk galt. Ring oss eller send en epost til kontakt@adisor.no
This is some text inside of a div block.